Weblog over alles wat maar met tuinen te maken heeft zoals; tuindesign, -ontwerp, -architectuur, -meubilair,
-ideeën, -advies, -styling en tuinartikelen









Pagina's

maandag 12 oktober 2020

Verschil tussen een beuk en een haagbeuk


Beuk (Fagus sylvatica) en haagbeuk (Carpinus betulus) zijn sterke inheemse bomen die vaak met elkaar worden verward. Beide soorten vormen schitterende hagen die de architectuur van een tuin kunnen accentueren. In de zomer is het onderscheid tussen een Haagbeukenhaag en een Beukenhaag echter gering, maar in de winter en de lente hebben ze heel verschillende eigenschappen en vullen ze elkaar mooi aan.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van beide; een omsloten en/of opgedeelde tuin met een combinatie van Beuk en Haagbeuk geeft vooral in winter en voorjaar een fraai contrast


Denk bij het snoeien aan het feit dat een Beuk of een Haagbeuk van nature een boom is. Ze hebben dus de neiging om uit te groeien tot een boomvorm, met een kale stam en een kruin, als je ze dus niet snoeit komt je haag dus min of meer op poten te staan.

Twee keer per jaar snoeien. Door regelmatig te snoeien creëer je een strakke volle haag. Snoei in de periode eind mei tot half juni. Knip voor de langste dag (21 juni) want na de langste dag lopen de meester heesters nog een keer uit, waardoor de kale plekjes in de haag na het knippen mooi worden opgevuld. Een tweede knipbeurt volgt in de herfst (september). Snoei nooit in de volle zon.

TIP: Kijk ook even voordat de schaar in de haag gezet wordt of er geen nestelende vogels in zitten.

Inplanten Beukenhaag:

Van oktober t/m april kun je de Beukhaag met kluit of kale wortel inplanten. Als het blad helemaal bruin is dan is de beuk in rust. Beukenstruikjes die in pot geweekt zijn kun je het hele jaar door planten. Plant een Beukhaag niet als het vriest of als de grond zeer nat is.

In 1 of 2 rijen aanplanten, hoogte 125/150 cm (5 per m1 en bij een dubbele rij 8 per m1). De onderlinge afstand is ongeveer 25 cm. Advies om te planten in driehoeksverband (om en om). De haag wordt dan dichter en kan indien gewenst smaller worden geknipt.

1. Graaf een geul van 50-60 cm diep en ongeveer 40 cm breed.

2. Verbeter de uitgegraven geul met compost. Heel belangrijk. Een beetje beukengrond (uit het bos) is ook goed. Ook is er speciale hagenmeststof verkrijgbaar voor beuken met micro-organismen. Zet de struikjes niet in het water, de bodemschimmels spoelen dan van de wortels af.

3. Leg de planten op juiste afstand uit langs de geul.

4. Plant de struikjes op de juist diepte in de geul, net zo diep als ze op de kwekerij hebben gestaan (dit kun je zien aan de wortelhals). Houdt er rekening mee dat de grond nog wat inzakt. Voor een brede haag; 2 rijen in driehoeksverband planten.

5. Spreidt de kale wortels voorzichtig uit en zorg er vooral voor dat de wortels niet uitdrogen. Haal in het geval van een gaaskluit na het plaatsen voorzichtig het gaas weg.

6. Vul de aarde aan en druk stevig aan.

7. Geef daarna ruim water, zo verdwijnt alle lucht rond de wortels. Eventueel rondom de haag een kleine geul maken zodat het water niet snel wegstroomt. Blijft het eerst jaar in droge perioden water geven.

8. Snoei de struikjes nu met 1/3 terug hierdoor wordt een bossige groei en goede vertakking bevorderd.

Tip: indien je niet direct met het planten van de haag kunt beginnen bedek dat de kale wortels van de planten (uit de volle grond) dan tijdelijk met een laagje aarde (inkuilen). Zo voorkom je dat de wortels uitdrogen.


Fagus sylvatica (Beuk) blad en winterbeeld

Carpinus betulus (Haakbeuk), blad en winterbeeld

Beuk (Fagus sylvatica)
Haagbeuk (Carpinus betulus)
Is er met groen en roodbruin blad (’Purpurea’)
Is er alleen met groen blad
Loopt laat uit (eind april)
Loopt vroeg uit (maart)
Blad is glad en gaafrandig en glanzend
Blad is ruw met opvallende diepe nerven, gekartelde bladrand
Herfstverkleuring is intens en varieert van geel naar warm rood
Herfstverkleuring geelgroen.
Houdt in de winter zijn verdorde blad beter vast, zorgt voor minder doorkijk en de nodige privacy. Fraaie roestkleur in het winterse landschap
Verliest de meeste bladeren in het najaar. Meer doorkijk.

Groeit sneller
De beukhaag 2x per jaar snoeien.
Als de haag nog jong is de eerste 3 a 4 jaar flink terugsnoeien in hoogte (de helft van de lengte van de nieuwe groei)  tijdens de groeipieken dat is eind mei/begin juni en begin augustus, daardoor worden ze gestimuleerd om onderaan de stam ook zijscheuten te vormen. Pas wanneer de haag onderaan dicht vertakt is kun je de haag wat de hoogte in laten gaan. Heeft de haag de gewenste hoogte bereikt dan snoeien rond de langste dag (21 juni) en de tweede keer eind augustus/begin september. Snoeien op deze tijdstippen heeft een groeiremmende werking. De haag gaat dan mooi strak de winter in.  
Na het planten laten groeien tot de gewenste hoogte bereikt is en dan pas snoeien. De zijscheuten kunnen wel worden ingekort. Dit bevordert de bossigheid.

Om een volle haag te behouden is het verstandig om de haag iets schuin te snoeien, zodat de onderkant iets breder is als de bovenkant. Hierdoor kan het zonlicht beter bij de onderste delen van de haag en blijft deze beter gesloten

Goedkoper
Houdt van zandgrond, niet te nat, niet te droog
Verdraagt vrijwel alle grond, voorkeur voor niet te droge wat zwaardere grond
Snoeien op bewolkte dag, is namelijk gevoelig voor verbranding.
Voor een goede (her)groei absoluut een schimmel (mycorrhiza) nodig. Dit maak de beuk normaal zelf aan maar bij het aanplanten kan men een speciale meststof voor beukengrond kopen. Bij nieuwe hagen is het uitvalspercentage daardoor beduidend kleiner. Zorg dat er aarde aan de wortelen zit en voor het planten nooit in een kuip met water zetten, de schimmel op de wortels wordt er anders afgespoeld. Let er dus bij de aankoop op dat de wortels niet uitgedroogd zijn en dat er nog wat grond aan de wortels hangt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...